”Mislim da sam savladao svaki moj lični nedostatak svojom strašću koju sam uneo u svoj posao. Ne znam da li ste rođeni sa ovakvom vrstom strasti ili to svi učimo. Znam samo da nam je to neophodno.”

Najveći trgovinski lanac maloprodaja na svetu ”Walmart” je nastao kao ideja jednog skromnog farmera iz Oklahome. Mlađe godine proveo je na farmi svojih roditelja, a onda se preselio u Missouri kada je njegov otac odlučio da postane procenitelj rizika u poljoprivredi. Uprkos velikoj ekonomskoj krizi školovao se na univerzitetu svojim novcem koji je zaradio kao spasilac, konobar i raznosač novina.

Nakon Drugog svetskog rata, odlučio je da otvori svoju prodavnicu mešovite robe. Štedeo je svoj novac dok je bio u vojsci, a morao je da pozajmi novac i od svog očuha. Kupio je franšizu, prodavnicu ”Ben Franklin” u gradiću Newport. U manje od dve decenije, radeći sa svojim mlađim bratom došao je do svojih 15 prodavnica ”Ben Franklin”. Snabdevao je mušterije sa širokim spektrom roba po niskim cenama i održavao je niske cene tako što je kupovao u velikim količina direktno od velikoprodaja. Ali frustracija zbog nerazumevanja glavnog menadžmenta, zbog ignorisanja njegove ideje da se prošire u ruralnim sredinama, nateralo ga je izađe iz tog biznisa. Smatrali su da je nemoguće imati najniže cene i pružiti najkvalitetniju uslugu.

”Kapital nije retkost, ali vizija jeste”.

”Morao sam sve da napustim i da nakon toliko truda, počnem ispočetka i da to uradim još bolje ovaj put.”, rekao je Sem Volton. Sa 44. godine, ponovo je krenuo u biznis, ali ovoga puta je naučio svoje lekcije. Otvorio je svoju prvu prodavnicu ”Walton’s Five & Dime”. Ta prodavnica, poput drugih, donosila mu je lep profit i polako je počeo da proširuje svoju franšizu preko cele zemlje, da bi dostigli status najvećeg svetskog lanca maloprodaje u 1991. godini. Umro je 1992. godine, a danas procenjuju da bi njegovo bogatstvo bilo dva puta veće od bogatstva Bil Gejtsa, kada bi bio živ.

”Postoji samo jedan šef – to je vaš klijent. I on može otpustiti sve od predsednika kompanije do čistačice, i to jednostavno, time što će potrošiti novac kod nekog drugog.”

Danas ”Walmart” ima preko 11.000 prodavnica u preko 28 zemalja. Prema Fortune listi u 2014. godini, ”Walmart” je najveća kompanija u svetu po prihodima i najveći privatni poslodavac sa 2.2 miliona zaposlenih ljudi.

POUKA:
Pronađi svoju strast. Veruj u svoj posao više nego što će bilo ko drugi. Posveti se, uradi sve što je potrebno. Budi vizionar, gledaj širu sliku. Visoki ciljevi su ključ svega. Motiviši druge, jer bez drugih nećeš toliko daleko stići. Kada ljudi veruju u sebe, mogu ostvariti najneverovatnije snove. Poštuj svačije mišljenje, posebno ako može da doprinese tvom uspehu. Ako svi idu istim putem, verovatno treba da ideš suprotnim pravcem. Ako pratite masu, verovatno nećete daleko stići. Volite to što radite, to je jedini način da budete najbolji u tome.

Komentari